LASAROS TÅRAR

Lasaros tårar, Ordfront, 2014, Omslag: Eric Thunfo

Lasaros tårar är den andra fristående delen i Svart paradis-trilogin.
Se recensioner nedan.


Tjugofem år efter händelsen den där iskalla Lucianatten bor Lorens kvar i Avesta. Ensam. Utanför. Inte mycket har hänt, förrän nu. Thailändska Sunee, som han har fått kontakt med på nätet, är på väg till Sverige, till hans gråa vardag. Och nu kommer paniken krypande. Allas blickar – har du skaffat importfru, ditt pervo!

Långt tidigare, 1977, i nordvästra Thailand. Det svenska missionärsparet Erland och Ingbritt står handfallna i djungeln. Ett förvildat flickebarn, smutsigt och blodigt, är bakbundet vid ett träd. Ingbritts tro lyser som en fyr, men Erland tvivlar på Gud och ser djävulens tecken överallt. Och i hans sökande efter barnets ursprung blir hans handlingar allt brutalare, allt svårare att leva med.

I Lasaros tårar vävs småstadens tristess och människornas småsinthet samman med den stora världen, depraverade präster och det oförklarliga djupt inne i skogen. Till sist kan det bara sluta på ett sätt. Eller inte.

Henrik Tord debuterade med kritikerfavoriten Kum, som utsågs till en av 2012 års bästa deckare av Svenska Dagbladet. Lasaros tårar är en roman om mänskligt mörker, om den hårfina gränsen mellan kärlek och galenskap, religion och vidskepelse, upprättelse och kallblodigt mord.
(Obs! Optionsrätt såld för att göra en TV-serie av boken.)

RECENSIONER & RÖSTER OM LASAROS TÅRAR

”Spänning är det definitivt.”
”Upplösningen i Thailand är ren fasa.”

DAGENS NYHETER, 9 juni 2014, Lotta Olsson

“Henrik Tord lyckas igen”
”… en stark bok om mobbning och religion och vidskepelse.”

”Det finns en lätthet och en stilsäkerhet i Henrik Tord sätt att skriva.”
 Läs hela >
DALA-DEMOKRATEN, 28 april 2014, Eva Högkvist

”Efter succédebuten Kum fortsätter Henrik Tord att övertyga”
”En spännande välskriven historia med utmärkta karaktärsskildringar”

KRISTIANSTADSBLADET, 29 april 2014, Lotta Tholin

”Lasaros tårar är en värdig uppföljare”
”Tord skriver utmärkt och det är kul med en ny deckarförfattare som vågar ta ut svängarna, långt bortom den traditionella svenska polisromanen.”

Läs hela >
SMÅLANDSPOSTEN, 1 april 2014, Kerstin Bergman

“Skickligt och trovärdigt låter författaren romanens två huvudhandlingar löpa samman till en laddad helhet. Den dramatiskt väl genomförda romanen släpper aldrig sitt grepp om läsaren”
BIBLIOTEKSTJÄNST, 14112307, Ingvar Engvén

"Henrik Tord läser den som vill tänka om livets grundfrågor, om vanlig taskighet människor emellan, om det organiserade egenintresset och girigheten och
om det stora onda. Det finns få former för att ta
den sortens frågor på allvar. Thrillern är en sådan form och Tord tar den till vara. Spänningsläsningen blir skräckläsning. Väl bekomme!"

ÖSTRAN, 16 juli 2014, Dag Sandahl
”Boken är märkt thriller på framsidan, men den tangerar många genregränser. Det skulle lika gärna kunna ha stått skräck- eller kärleksroman. Och författaren har lyckats igen!!! Än bättre! Lasaros tårar är en riktig nagelbitare om kärlekens tillkortakommanden, om religionens baksidor, om helt vanliga människor som alla bär på en mer eller mindre mörk hemlighet.” Läs hela >
DAST MAGAZINE, 27 juli 2014, Nisse Scherman

”Som läsare grips man av de dramatiska upplevelser som Erland i första hand är med om; hallucinationer, det våldsamma barnets härjningar och levande döda. Man kommer nära inpå genom Tords intensiva och ibland suggestiva bildspråk.”
LITTERATURMAGAZINET, 3 april 2014, Henrik Elstad

”Utan att ha läst Henrik Tords debut Kum (2012) har jag förstått av diverse pressröster att det var en gastkramande och otäck deckare med stor läsupplevelse. Lasaros Tårar går i precis samma linje.”
”Skickligt”
 Läs hela >
IKON, 24 april 2014, Roger Bengtsson

”Det här var en helt fantastisk bok!”
”Mycket välskriven och fängslande …”
”Betyg: 5 av 5.”
 Läs hela >
BIMS BLOGG, 15 mars 2014, Britt-Marie Kullin

”…en mycket bra bok som jag rekommenderar. Gillar du Ajvide Lindqvist så gillar du nog den här boken.” Läs hela >
LÄS OCH LYSSNA, 10 april 2014