LABOON

Laboon, Ordfront, 2016, Omslag: Eric Thunfors

Laboon är den tredje fristående delen i Svart paradis-trilogin.
Se recensioner nedan.


Annandagens morgon. Sandra och Matti ser hur vågen närmar sig som ett vitt skum vid horisonten. De letar förtvivlat längs stranden efter sonen Viktor. Sedan dundrar havet in.
 
Samtidigt, på en båt strax utanför Khao Lak.  Alla i dyksällskapet är chockade. De har lyckats ta sig upp från trettio meters djup trots havets strömmar som kastat dem runt som trasdockor i djupet. Marko, dykinstruktören med ett mörkt förflutet, blickar ut över förödelsen när de närmar sig land. Kaoset, alla döda kroppar. Det här är min chans.
 
Sex år senare väcks Sandra av telefonen. Åren av bottenlös sorg har satt sina spår. Huset ekar tomt, Matti är utflyttad. Hon kisar mot den bländande skärmen. Vem ringer mitt i natten?
  ”Det här är Bertil Arvidsson från ambassaden i Bangkok.”
  Hon blir iskall. Är detta samtalet? Efter sex år! 
Mannen harklar sig:

 ”Vi har hittat er son.”

Laboon är en känsloladdad thriller om mänskligt mörker, om oändlig saknad och om människors längtan efter att få börja om – till vilket pris som helst. Det är den fristående sista delen i Svart paradis-trilogin, som inleddes med Kum – utnämnd till en av 2012 års års bästa deckare av Svenska Dagbladet. 2014 kom den kritkerrosade uppföljaren Lasaros tårar.


RECENSIONER & RÖSTER OM LABOON

“En otäck, svartsynt och väl berättad bladvändarhistoria om stor ensamhet, mänsklig ondska och livsfarlig natur.” Läs hela >
DAGENS NYHETER, 20 juni 2016
 
”Henrik Tord är en betydande författare. Han kan nämligen skriva om det utsatt mänskliga och han kan beskriva det omänskliga. Det här är en bok att läsa och prata med grannar och vänner om.”
“Det här är en så bra bok, att jag nämnde den i predikan och la ut lappar med författarnamn och titel med uppmaningen: Läs den. Detta är en bok i vår tid och på många sätt en bok om vår tid.”
 Läs hela >
ÖSTRAN, 29 juli 2016

“Hade det varit en film hade jag blundat … det är olidligt spännande och väl berättat.” Läs hela>
DALARNAS TIDNING, 6 augusti 2016

“Det är en synnerligen dramatisk berättelse som tar sin början i december 2004 då en fruktansvärd tsunami drabbade Thailand ... För alla tillfälligt överlevande i katastrofen är det överlevnadskampen som gäller, något som författaren skildrar med en realistisk skärpa som ger romanen stadga och skrämmande intensitet. Miljö- och personskildringen är nyanserad och trovärdig. Markos själlösa brutalitet förmedlas starkt utan att hamna i en spektakulär våldsbeskrivning. Laboon är onekligen en tät och läsvärd spänningsroman.”
BIBLIOTEKSTJÄNST, Nr 15 2016, Ingvar Engvén
 
"Katastrofen ger och katastrofen tar. Vem är dess förlorare och vinnare? Henrik Tord presenterar en väldesignad berättelse som utforskar den inre världen hos alla huvudpersoner ..."

CORREN, 25 juni 2016

“♥♥♥♥
En fyra i betyg till en välskriven och sorglig bok”
Läs hela >
LÄS & LYSSNA, 20 juni 2016
 
 “Jag tycker att Henrik Tord skriver mycket speciella böcker, i en alldeles egen genre … Boken är mycket välskriven och väldigt spännande. Jag blev även mycket berörd av den … Betyg: 4,5 av 5.”
 Läs hela >
BIMS BLOGG, 7 juni 2016

”Författaren har en unik förmåga att skapa spänning och att beskriva stora känslor …”
”En skräckupplevelse utöver det vanliga, gjort med en exceptionell skicklighet.”
 Läs hela>
DAST MAGAZINE, 15 juli 2016, Nisse Scherman

“Henrik Tord är en skicklig författare på många sätt. Utöver språket och intrigen, besitter han förmågan att med små medel blåsa liv i sina karaktärer, och därutöver sviker han aldrig med sina träffande miljöbeskrivningar.”
“Laboon är perfekt sommarläsning för den som hugga tänderna i en otäck spänningsroman där ett par som förlorat allt kämpar för sin överlevnad …”
 Läs hela >
EMILIAS BOKSTÄVER, 28 juni 2016

"Henrik Tord skriver på ett eget och personligt sätt, jag har svårt att placera den i en kategori, den passar liksom inte in någonstans.
"Henrik beskriver känslorna, känslorna som är fyllda med rädsla, ångest, ensamhet och sorg, på ett extremt levande sätt som var helt fantastiskt."
"Jag ger boken 9/10 poäng och tycker alla bör läsa den."
Läs hela >
NERAS BOKRECENSIONER, 3 juli 2016